Van tijd tot tijdschrift

Cannabis verstript

Afbeelding

Alhoewel Nederland zich in het verleden op de kaart gezet heeft met het progressieve soft-drugsbeleid, hebben de meeste Nederlanders geen idee hoe dat nu eigenlijk in elkaar zit. Dat Nederland de laatste decennia beleidsmatig juist een heel andere koers gevaren heeft, is ook een publiek geheim.

The Rolling Paper redactie, bestaande uit een team van journalisten en striptekenaars, neemt de ontwikkelingen rond het cannabisvraagstuk onder de loep en zorgt voor publicaties op kritieke momenten in het publieke debat.

Initiatiefnemers

The Rolling Paper is een initiatief van stichting Mediaridders. Het doel van de stichting is het realiseren van maatschappelijk betrokken mediaprojecten met een vernieuwend karakter. Eerder maakte Mediaridders o.a. het journalistieke stripboek De kraker, de agent, de jurist en de stad, dat in 2014 werd uitgegeven door Oog en Blik | De Bezige Bij. Een reconstructie van hoe kraken en het strafrecht terecht kwam vanuit drie perspectieven.

de Cannabisbelangenkaart

The Rolling Paper is een full color stripkrant op tabloidformaat die gratis verspreid wordt via verschillende kanalen. De eerste editie wordt in de aanloop tot het eerstvolgende kamerdebat over de wietexperimenten verspreid.

In deze eerste editie verkennen we de belangen die spelen rond het cannabisvraagstuk. We interviewen coffeeshopeigenaren, kwekers, handelaren, gebruikers, politie en justitie, politici en beleidsmakers, verslavinsginstellingen, economen en maatschappelijke organisaties. De verhalen worden verstript, zodat gevoelige informatie op een ludieke manier geanonimiseerd kan worden. De bevindingen worden uitgewerkt in een uitgebreide infographic die de centrumspread van de krant vormt: de cannabisbelangenkaart.

De eerste editie hopen we in een oplage van 100.000 exemplaren te kunnen drukken en onder andere via coffeeshops te verspreiden. De krant wordt zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar gesteld. Bestellingen kunnen al naar gelang de eigen klantenkring geplaatst worden.

Sponsors

Voor deze eerste editie van The Rolling Paper zijn we op zoek naar sponsoren die de uitgave mogelijk maken. Als sponsor draag je bij aan een genuanceerd beeld rond het cannabisdebat in Nederland. Afhankelijk van de bijdrage kunnen we naast een gewenst aantal exemplaren van de krant, ook één of meerdere ondertekende piëzografieën van tekeningen uit de krant beschikbaar stellen.

Documenten